Câți BANI au în cont, în medie, românii care contribuie de 15 ani la Pilonul II de pensii

Câți BANI au în cont, în medie, românii care contribuie de 15 ani la Pilonul II de pensii
Publicat: 30/08/2023, 11:32
Actualizat: 30/08/2023, 12:40

Situația pilonului de pensii de stat este una destul de șubredă din punctul de vedere al multor români activi pe piața muncii.

Mulți spun că nu au siguranța că atunci când vor ieși la pensie, statul le va putea oferi un venit care să le permită un trai decent, motiv pentru care tot mai mulți români decid să contribuie la pilonul II de pensii.

Aceasta pentru că o astfel de contribuție la fondurile private de pensii le-ar putea asigura o sumă mai mare la final de activitate și le-ar face bătrânețea ceva mai ușoară.

Potrivit Observator, un salariat care cotizează lunar la un fond de pensie privată din 2008 încoace (data la care s-a înființat sistemul de pensii private) are acum, în medie, suma de 48.000 de lei în cont.

Suma aceasta se găsește până acum în conturile deținute de aproximativ 200.000 de români, adică aceia care au început să cotizeze din mai 2008, luna lansării programului în România.

Din cei 48.000 de lei, aproximativ 36.000 de lei reprezintă viramentul din salariu, iar restul sumei este dobânda. În comparaţie, 8 milioane de români deţin în momentul de faţă o valoare medie a contului de aproximativ 13.600 de lei.

Contribuţia către pensiile private va creşte cu un punct procentual de la 3,75% la 4,75%. Guvernul a decis ca măsura să intre în vigoare din 2024, fiind prevăzută în PNRR. În prezent, lunar, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virat în conturile a peste 7 milioane de români, la Pilonul II. Restul, de 21,25% ajunge la pensia de stat – Pilonul I.

Participarea la Pilonul II este obligatorie atunci când o persoană de până în 35 de ani începe să muncească. Pentru cei cu vârste între 35 și 45 de ani aderarea este opțională. Banii noştri se strâng în unul dintre cele şapte fonduri ale pilonului doi, administrate de companii private.

Chiar dacă 2022 a fost cel mai dificil an pentru Pilonul II, câștigul românilor a fost dublu față de inflație

Un român care a contribuit la Pilonul de pensii private obligatorii încă de la înființare, din mai 2008, a câștigat, în mână, în medie, cu aproape 6.000 de lei mai mult față de suma brută cu care a contribuit, ceea ce se înseamnă o sumă dublă față de cea care ar fi rezultat doar prin actualizarea cu rata inflației, și de aproape patru ori mai mare dacă aceeași sumă ar fi fost transformată în euro și ar fi fost ținută la saltea, arată o analiză a Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Câștigul financiar mediu obținut de cei aproape 8 milioane de participanți din Pilonul II de pensii private obligatorii este mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu rata inflației, pe întreaga perioadă de aproape 15 ani de funcționare a acestui sistem în România, potrivit calculelor APAPR. În plus, conform reprezentanților fondurilor, randamentul Pilonului II a depășit atât depozitele bancare în lei, cât și acumularea de euro, făcând din pensiile private cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung dintre toate cele accesibile populației, în pofida numeroaselor crize economice și fluctuațiilor de pe piețele financiare începând din mai 2008, când a fost înființat sistemul.

Astfel, în cazul unui român cu salariul mediu pe economie care a contribuit lună de lună la Pilonul II din mai 2008 până în prezent, datele comparative arată că suma brută contribuită, de 22.406 lei, a ajuns la 28.305 lei, suma medie a tuturor fondurilor de Pilon II, deci cu 5.900 lei în plus, față de 3.206 lei, dacă ar fi fost depusă într-un depozit la bancă, 2.604 lei, dacă ar fi fost actualizate doar cu rata inflației, respectiv 1.535 de lei, dacă ar fi fost transformată în euro, conform scenariilor APAPR, pe baza datelor Autorității de Supraveghere Financiară, ale Institutului Național de Statistică și ale Băncii Naționale a României.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Michael Mosley, medicul care a inventat dieta 5:2 și a schimbat felul în care mâncăm
'Să moară mama…' Cum a reacţionat Romică Ţociu, când a văzut că Oana Roman s-a...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Salman Khan a dat vestea cea mare direct de pe contul Iuliei Vântur! Actorul a...
România, ocolită de turiștii străini. Motivul pentru care nu vor să-și facă vacanța la noi...
Așa se pregătesc pentru noul sezon Daniela Crudu, Roxana Vancea sau Andreea Bălan! TOP 30...
Dieta pe care o respectă cu SFINȚENIE Dana Rogoz. Are un abdomen plat, deși a...
Rezultate exit poll Primăria Capitalei. Nicuşor Dan are 44%, iar Gabriela Firea este pe locul...
Tragedie în România! El e bărbatul care a murit în secția de votare! Dumitru a...
Gestul făcut de părinții și prietenii Patriziei Cormos la înmormântare! Cum au fost îmbrăcați cei...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Ce este prioritatea între benzi? Cine are drept de trecere pe un drum cu 3...
Alegeri Timişoara. Dominic Fritz: Astăzi stăm în faţa timişorenilor ca învingător / Fritz 49% -...
Marele RIVAL al lui Charles Darwin! A avut CURAJUL să...
Boala care te lasă fără permis de conducere. NU ai voie să conduci!
Cum a apărut Gabriela, soția lui Dani Oțil, la nunta lui Răzvan Simion! Vedeta i-a...
Rezultate exit poll pentru alegerile din 9 iunie 2024
Rebecca și Antoni, sărut în camera roșie. Cum a reacționat Bogdan la vederea imaginilor. „Nu...
Tragedie în ziua alegerilor! Un bărbat din Vâlcea a murit după ce a primit buletinul...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
Papa Francisc se va întâlni cu comedianți din întreaga lume
×